.

 

 

 

Het oude ras, de Podenco

De podenco, een hondenras wier afstamming nog stamt uit de tijd der Pharao's, staat bekend als de kat onder de honden. Binnen een heerlijk rustige bankligger, buiten een moordmachine voor wat betreft hazen en konijnen.

Het woord podenco betekent dan ook, letterlijk vertaalt, "konijnenhond". Andere benamingen voor dit statige ras zijn: Ca Eivissec, Mallorqui, Xarnelo, Mayorquais, Charnegue, Charnequi en Balearen-Hond.

Zoals men nu algemeen aanneemt, is het ras ontstaan vanuit de Tesem, een pariahond die rondom de dorpen in het oude Egypte leefde, in de tijd van de Pharao's.

Afbeeldingen van deze honden zijn ook teruggevonden in de wandschilderingen in de tombes van diverse Pharao's. De Phoeniciërs die handel dreven met de Egyptenaren, namen deze honden mee aan boord en zo is dit ras verspreid geraakt over diverse eilanden in de Middellandse zee. 

Zo komt de Podenco Ibicenco niet uitsluitend van Ibiza, maar van de hele Balearen en Catalonië op het Spaanse vasteland. De hond is wel naar het eiland genoemd. In de oude taal van Ibiza heet de hond ook Ca Eivissec. Door juist de geïsoleerde ligging van de eilanden, bleef het ras door de eeuwen heen vrij zuiver, met wat aanpassingen aan de geografische omstandigheden.

Zo ontstond op Malta, de Pharaohond (wat eigenlijk niet juist is), op de Canarische Eilanden, de Podenco Canario, op de Balearen de Podenco Ibicenco en op Sicilie, de Cirneco del Etna. Door de Engelsen werd de Maltese uitvoering Pharaohond genoemd, op Malta staat hij echter bekend als de "Kelb-tal Fenek".

Tussen de verschillende "rassen" zitten eigenlijk maar weinig verschillen, ze variëren meer in hoogte dan in  andere uiterlijkheden.

De Podenco Ibicenco wordt (in Spanje) gefokt voor de zelfstandige jacht op konijnen. Dit houdt in dat de meute de prooi opzoekt, insluit, grijpt en levend apporteert aan de jager. Dit alles wordt van de Podenco verwacht zonder dat hij er een training voor heeft gehad. De Podenco is dus een echte jachthond. Hij kan trouwens in de schemering even goed jagen als overdag.

De Podenco Ibicenco is een halfwindhond. Maar zijn manier van jagen lijkt eerder op die van een Brak. De windhond jaagt uitsluitend op zicht, past dan de zogenaamde windhond-kill toe, d.w.z. hij bijt zijn prooi dood, maar apporteert deze niet.

De Podenco daarentegen jaagt --luid blaffend zodra de prooi gesignaleerd is-- met ogen, neus en oren en apporteert het wild. De Podenco zoekt het wild op; dus ook als er niets te zien is, zal hij altijd blijven speuren.

Als hij op onherbergzaam terrein is, kan hij als een haas op zijn sterke achterpoten gaan staan en op die manier zijn omgeving afspeuren, een prachtig gezicht.

De Podenco is een hond met een zeer opvallend uiterlijk. Het is een feest om naar hem te kijken bij het rennen en springen, een elegante en gracieuze, maar toch ook oersterke verschijning. Toch maakt zijn jachtpassie hem niet tot een gemakkelijk te houden huishond; maar dat geldt voor méér (jacht-)honden.

Behalve door zijn grote passie voor de jacht valt de Podenco op door zijn buitengewone intelligentie, ongelooflijke wendbaarheid en zijn snelle reactievermogen. Hij is zeer alert op zijn omgeving; er ontgaat hem zelden iets. Ook kan hij uitstekend springen. Uit de stand springt hij moeiteloos tot 1,80 meter hoog. (Dat houdt in dat de tuin goed en hoog afgezet moet zijn.) Er zijn zelfs Podenco’s die klimmen als een kat.

De Podenco is heel levendig en temperamentvol, maar ook zelfstandig en vaak eigenwijs. Hij geeft zijn ‘eigenaars’ nog wel eens het idee, hen niet nodig te hebben.

De opvoeding van de Podenco als halfwindhond is geen sinecure. Door zijn zelfstandige en wat onafhankelijk karakter maakt hij het liever allemaal zelf wel uit. Toch ben ik het niet eens met de stelling, dat een (half-)windhond helemaal niet op te voeden zou zijn, al mag je van dit ras geen slaafse gehoorzaamheid verwachten

De opvoeding van dit soort honden vergt veel geduld, invoelings- en incasseringsvermogen en humor.

Een harde aanpak is zeker niet gewenst, omdat deze eerder averechts werkt. Anderzijds moet u ook oppassen dat de Podenco u niet ‘naar zijn poot zet’. Met veel geduld en een heel consequente aanpak is het wel mogelijk om de Podenco tot op zekere hoogte op te voeden. De Podenco leert namelijk heel graag en snel, als het maar de moeite waard is. Door zijn intelligentie weet hij meestal al snel wat hij fout heeft gedaan, maar dat weerhoudt hem er niet van om het wéér te doen als u niet in de buurt bent.

De Podenco is ook geen hond, die je buiten in een kennel houdt. Het is een echte roedelhond. Hij is dan ook zeer graag bij zijn roedel of zijn mensen in de buurt. De podenco is een fijne hond om mee te leven zolang je over een gezonde dosis humor beschikt en niet verwacht dat de hond, als een herder direct in de houding springt, zodra je iets van hem vraagt.

De Officiele rasstandaard vind U op www.nvow.net

Mede met dank aan Judy Kleinbongaerdt

Alle tekeningen op deze website heb ik zelf gemaakt, op verzoek wil ik voor derden ook wel eens tekenen. Het enige wat ik dan nodig heb is een fotootje. Alle foto’s en tekeningen zijn eigendom van Podenco.nl en mogen zonder toestemming niet verder verspreid, noch gekopieerd worden zonder medeweten van de eigenaar. Vragen mag natuurlijk altijd, klik daarvoor op de contactbutton

hit counter